Cila eshte zgjedhja me e mire, urat dentare apo implantet?

This post is also available in: English (English)

Ndonjehere, pacientet vine ne kliniken tone Imperial Dental Center dhe nuk jane te sigurt se cila eshte zgjidhja me e mire, nje implant dentar apo nje ure
dentare. Fale avancimeve ne teknologji, pacientet qe kane humbur nje ose disa dhembe ose qe kane nevoje vetem per te hequr nje dhemb, tani kane me shume opsione se me pare. Prandaj, eshte e keshillueshme qe t’i merrni ne konsiderate te gjithe faktoret perpara se te zgjidhni nje opsion qe i pershtatet me mire situates tuaj.

Procesi

Vendosja e urave dentare restauruese perfshin gerryerjen e dhembeve ne krah te mungeses dhe perdorimi i tyre si kembet e nje ure duke krijuar keshtu nje ure me 3 dhembe.

Implantet dentare, nga ana tjeter, perfshijne vetem nje dhemb. Implantet jane shume te ngjashme me kurorat. Kurorat perdorin rrenjen origjinale si baze, ndersa me implantet vendoset nje rrenje artificiale per te sherbyer si baze per kuroren. Implantet perbehen nga tre pjese. Implanti vete eshte i perbere prej titani qe vidhoset ne nofullen e pacientit. Indet ngjitur qe rrethojne nofullen rriten rreth vides prej titani duke krijuar keshtu nje baze per kuroren. Sapo te jete vendosur vida e titanit, nje vide sherimi vendoset mbi te per te konturuar mishin e dhembeve ndersa rritet. Se fundmi, nje kurore e perhershme bashkangjitet ne abutment.

Rreziqet

Meqenese implantet dentare vendosen me kirurgji, egziston si ne cdo nderhyrje kirurgjikale nje shans per komplikime. Nje nga problemet qe mund te lindin jane infeksionet. Procedura kirurgjikale ose infeksioni mund te ndikoje edhe ne dhembet perreth. Per me teper, ka shanse te demtimit te perhershem te nervave qe mund te lene buzen te mpire. Implantet e vendosura ne pjesen e siperme te gojes mund te sjellin zhvillimin e problemeve te papritura te sinusit nese nuk vendosen sic duhet. Megjithate, ky rrezik eshte mjaft i rralle ne ditet e sotme.


Implantet e vendosura ne nofullen e poshtme kane nje rrezik me te larte te demtimit te nervit. Si rezultat, operacionet e nofulles se poshtme zakonisht zgjasin me shume dhe kostoja e tyre eshte me e larte. Per shkak te rreziqeve me te larta qe jane te pranishme ne vendosjen e implanteve ne nofullen e poshtme, shume njerez priren ta shmangin kete opsion. Rrezik tjeter i kirurgjise se implanteve perfshin deshtimin ne proceduren e shtimit te kockes se nofulles (per procedura shume me te medha implantimi) dhe deshtim te lidhjes se kockes se nofulles me implantin. Rreziqet e urave dentare jane zakonisht minimale; megjithate, nje ure dentare mund te bie nese dhembet mbeshtetes nuk jane mjaft te shendetshem ose mjaftueshem te forte. Ne te njejten kohe, urat e keqija mund te rezultoje ne prishjen e dhembeve nen te deri ne shkaterrimin e plote te tyre

Koha

Zakonisht implantet kerkojne me shume kohe per tu sheruar ,nga 2 muaj deri 11 muaj (per rastet e shtimit te kockes). Per sa ju perket urave te dhembeve, pacientet duhet te presin qe te sherohen plotesisht nga dy deri ne tre jave. Megjithate, periudha e sherimit do te ndryshoje nga personi ne person dhe eshte nje nga gjerat kryesore qe duhet marre ne konsiderate perpara se te kryhet cfaredo lloj procedure.

Kostoja

Implantet dentare zakonisht jane mjaft te kushtueshme dhe zakonisht nuk mbulohen nga sigurimet dhe nese mbulohen, shkalla e mbulimit te tyre ka tendence te jete e ulet. Urat, te cilat jane opsioni me tradicional, kane nje shkalle te larte mbulimi nga sigurimet. Pjesa me e kushtueshme e implanteve eshte kurora dhe jo vete implanti. Implantet mund te duken pak te shtrenjta fillimisht, por ne afatgjate, ato nuk jane. Ju do te duhet te nderroni nje ure çdo 5 deri ne 10 vjet, por nje implant i mbajtur mire mund te zgjase deri ne 40 vjet dhe nuk keni nevoje te sakrifikoni dhembet e shendetshem per te mbajtur uren.

A jeni nje kandidat i pershtatshem?

Per disa njerez, vendimi per te vendosur nje implant ose ure eshte i bazuar ne gjendjen shendetesore aktuale te tyre. Urat dentare duken sikur jane te pershtatshme per te gjithe, me kusht qe dhembet perreth te jene te shendetshem, dhe ne gjendje te mire, por implantet dentare kane shume me teper perfitime shendetesore.
Femijet nuk jane kandidate te mire per implantet pasi nofullat e tyre ende nuk jane zhvilluar plotesisht. Njerezit me sistem imunitar te dobet, qe pine duhan,ose me diabet gjithashtu nuk konsiderohen kandidate te mire per vendosjen e implanteve. Megjithate dentisti mund tju jape informacione me te sakta rreth kesaj ceshtjeje. Prandaj, pacientet me te mire te mundshem per implante jane ata me kocke nofulle te shendetshme qe jane ne gjendje te bejne te qendrueshme vendosjen e implantit.
Historia e shendetit oral te pacientit merret ne konsiderate per te percaktuar rrjedhen me te mire te veprimit. Pacientet me probleme shendetesore orale pergjithesisht nuk jane kandidate te mire per vendosjen e nje implanti. Kirurget orale marrin ne konsiderate jetegjatesine e implanteve lidhur me
historine e shendetit oral te pacientit te tyre. Nese pacienti nuk kujdeset per higjienen orale te tij, ka shume pak gjasa qe nje implant te zgjase shume gjate. Shendeti i dhembeve perreth implantit te pacientit eshte gjithashtu i rendesishem. Nese dhembet ngjitur kane kurora, ose mungojne, do te ishte
me mire te vendosej nje ure dentare. Kocka e nofulles luan gjithashtu nje rol te rendesishem ne
jetegjatesine e implanteve.

Cila eshte zgjidhja me e mire, nje implant apo nje ure dentare?

Pergjigja e kesaj pyetjeje do te varet nga rrethanat dhe gjendja juaj personale. Shume njerez qe kane vendosur implante jane te kenaqur me rezultatet ne afat te gjate. Nje implant mund te zgjase shume gjate dhe ndihmon ne ruajtjen e shendetit te pergjithshem te te gjithe dhembeve tuaj. Por ka njerez te tjere qe do te zgjidhnin urat, per arsye te ndryshme, dhe zakonisht jane shume te lumtur me rezultatet.

Keni ndonje pyetje? Na telefononi dhe tju ndihmojme te percaktoni opsionin me te mire per ju, duke marre parasysh rrethanat tuaja specifike.

Nese tashme e keni vendosur se cilin opsion deshironi, ne mund t’ju japim keshilla per zgjedhjen tuaj per tju ndihmuar te percaktoni nese eshte zgjedhja me e
mire per shendetin tuaj oral.

Leave a Comment