Category Archives: Endodonti

  • 0

Heqje apo Trajtim Rrenjesh? Cili eshte me mire?

Category:Endodonti

Asnjera prej ketyre procedurave nuk eshte e kendshme, megjithate, ndonjehere thjesht jane te nevojshme per tu kryer.

Keto trajtime kryhen atehere kur dhembi eshte teper i demtuar. Por cilat jane dallimet kryesore midis ketyre dy procedurave dhe cfare mund te presim kur i nenshtrohemi seciles prej tyre? Me poshte kemi renditur informacione te nevojshme per t’ju ndihmuar te kuptoni me mire se cfare perfshin nje trajtim rrenjesh dhe kur eshte e nevojshme heqja e nje dhembi.

Trajtimi i rrenjeve: Ruajtja e dhembit nga heqja

Kur dentisti kontrollon nje dhemb dhe konstaton se pulpa (nervi) eshte shume i demtuar, atehere hapi i radhes qe duhet te merret eshte trajtimi i rrenjes. Megjithate, pjesa tjeter e dhembit tuaj do duhet te jene ne forme te mire ne menyre qe te ruhet.

Zona ku do punohet duhet te mpihet nga dentisti ne menyre qe te kryet procedura e trajtimit te rrenjes. Me pas hiqet pulpa (nervi) plotesisht dhe pastrohet sistemi i kanaleve ku ka pasur pulpe(nerv). Kjo behet per tu siguruar qe nuk ka baktere te mbetura brenda rrenjes.

Pas pastrimit te pulpes(nervit), ajo do mbushet me nje material plastik inert te quajtur gutaperke. Materiali zevendeson pulpen qe eshte hequr dhe lejon dhembin tuaj te funksionoje normalisht. Nje kurore mund te vihet ne dhembin tuaj, nese eshte e nevojshme, per te rregulluar pamjen e dhembit dhe per ta forcuar ate.

A ka dhimbje pasi perfundon procedura e trajtimit te rrenjes?

Pacientet mund te perjetojne pak dhimbje per disa dite, po rme shume eshte ne forme bezdie sesa dhimbje. Nese jeni me i ndjeshem mund te jete e nevojshme qe te merrni edhe nje qetesues dhimbjesh. Nese dhimbja do zgjasi me shume apo behet e rendesishme atehere ju duhet te konsultoheni me dentistin per te pare cfare nuk shkon.

Heqja e dhembeve

Pasi dentisti juaj te percaktoje se nuk mund te behet asgje per te shpetuar dhembin tuaj, atehere ai/ajo mund te rekomandoje heqjen e dhembit.

Dentisti do te filloje me kete procedure fillimisht duke mpire zonen perreth per te shmangur dhimbjen dhe mjete te veçanta si dare apo elevatore do te bej heqjen e dhembit.

Pas kesaj procedure ju do te keni pak gjakderdhje, keshtu qe dentisti juaj do te vendose garzen per rreth 15 minuta per te ndihmuar ne  mpiksjen e gjakut.

Pas mbarimit te kesaj procedure nese rasti eshte i kompikuar, mund te shfaqet enjtje ne fytyre. Ne kete rast eshte mire te aplikohet akull per te pakesuar inflamacionin. Gjithashtu eshte mire te hani ushqime te ftohta dhe te buta per te shmangur irritimin e zones. Duhet te tregoni kujdes per rreth dy jave ne vazhdim ne menyre qe te sherohet plotesisht.Gjate kesaj kohe,edhe pastrimi I dhembeve duhet te kryhet butesisht,ne menyre qe mos lendohet zona.

 Vendosja e implanteve dentare pas heqjes se dhembeve.

Ekspertet thone se hapesirat qe mbeten pas heqjes se nje dhembi, me kalimin e kohes mund te behen problematike. Dhembet qe ndodhen ne dy anet e hapesires, mund te zhvendosen nga pozicioni fillestar, duke sjelle veshtiresi ne te pertypur dhe ne te folur. Pjesa me e keqe eshte qe ju mund te humbni trashesine dhe lartesine e kockes se nofulles tuaj.

Per te shmangur te gjitha keto probleme, duhet te konsultoheni me dentistin per te marre ne konsiderate mundesine e vendosjes se implanteve dentare. Kjo sepse implantet dentare funksionojne dhe duken si dhembe natyrale. Ato gjithashtu mund te ndihmojne per te parandaluar humbjen e kockes se nofulles tuaj.

Vendimi perfundimtar: Edhe pse trajtimi i kanaleve mund te jete me i preferuar, ai nuk eshte gjithmone i mundur te kryhet

Kur jemi midis opsionit te heqjes se dhembit apo te trajtimi te kanalit, shpesh trajtimi i kanalit eshte zgjidhje me e preferuar, pasi punohet per te rregulluar dhembin natyral. Megjithate mund te mos jete gjithmone e mundur qe te trajtohet dhembi, kjo ne varesi te sasise se demit. Nese nje dhemb eshte demtuar shume, dentisti juaj mund t’ju rekomandoje qe ta hiqni ate dhe pastaj ta zevendesoni me nje implant dentar.

Konsultohuni me dentistin tone ne Imperial Dental Center ne menyre qe te percaktoni proceduren me te mire per ju!

Eshte e rendesishme te kuptoni avantazhet dhe disavantazhet e seciles procedure per te percaktuar se cila eshte me e mira per ju. Keshillat e dentisti dhe njohurite tuaja, do t’ju ndihmojne te beni zgjedhjen me te mire per te rikthyer buzeqeshjen tuaj.

Na Telefononi ne 00355 69 43 65 000 per nje konsulte me dentistin tone


  • 0

Endodontia- Si behet trajtimi i kanaleve?

Category:Endodonti

Endodontia- eshte dega e stomatologjise qe merret me patologjine, fiziologjine dhe morfologjine e pulpes dentare. Endodontistet trajtojne dhe diagnostifkojne semundjet e pulpes. Kjo disipline perfshin nje shumellojshmeri procedurash dhe aftesish qe kombinojne shkencen me artin.

Cfare ndodh gjate nje trajtimi kanalesh?

Cdo vit, kryhen me shume se 14 milion trajtime kanalesh duke e bere kete procedure me te zakonshmen ne stomatologji. Nese behet ne kohen e duhur mund te parandalohet vendosja e urave apo implanteve dentare sepse dhembet natyral edhe nese kane infeksione te medha mund te kurohen dhe te shpetohen.

Pulpa (Nervi) ndodhet ne qender te dhembit. Ajo perbehet nga fije nervore dhe ene te vogla gjaku te cilat ndihmojne ne ushqyerjen e dhembit dhe ne mbajtjen e tij te shendetshem. Kariesi i thelle, trajtime dentare te njepasnjeshme, thyerjet apo goditjet ne dhembe mund te shkaktojne infektimin e pulpes nga bakteret. Kur gingiva apo dhembi behet shume i ndjeshem ndaj dhimbjes ose temperaturave te ftohta dhe te nxehta, zona perreth dhembit duket e enjtur ose ka inflamacion te dukshem, mund te jene simptoma te nje pulpe te infektuar.

Per te trajtuar semundjet e pulpes, nese tashme keni keto simptoma, fillimisht do ju rekomandohet nje trajtim jo kirurgjik. Trajtimi perfshin heqjen e pulpes, pastrimin dhe izolimin e sistemit te kanaleve te rrenjes. Ne varesi te llojit te demtimit qe ka pesuar pulpa, trajtimi mund te behet ne nje ose me shume seanca dhe mund te jete nevoja per anestezi lokale. Rreth 90% e dhembeve me infeksion mund te trajtohen ne kete menyre.

Nese dentisti parashikon veshtiresi per trajtimin kanalar atehere gjate konsultes ai do tju shpjegoje se cilat jane komplikimet e mundshme qe mund tju ndodhin, perpara, gjate apo pas trajtimit.

Pas trajtimit te kanalit , ju mund te vazhdoni me aktivitetin tuaj normal ditor pershire ngarjen e makines.

Cfare ndodh pas trajtimit kanalar?

Pasi procedura te kete perfunduar teresisht, dentisti juaj mundet qe brenda disa diteve te vazhdoje me rindertimin e dhembit dhe procedurat e tjera. Per tu siguruar qe dhembet jane te mbrojtur, dentisti juaj do te vendosi se cili lloj rindertimi eshte i duhuri per rastin tuaj. Ai mund te jete mbushje e thjeshte, mbushje me vide apo kellef

Komplikimet gjate trajtimeve endodontike apo kirugjise endodontike jane te rralla. Megjithate nese do te jete nevoja mjeket tane jane ne dispozicion per tju pergjigjur kerkesave tuaja. Zakonisht trajtimi endodontik kushton shume me pak se heqja e dhembit dhe zevendesimi me ure apo me implant.

Ritrajtimi endodontik

Cdo dhemb i trajtuar nga endodonti mund te zgjase njesoj sa dhembet e tjere natyral per sa kohe qe merr kujdesin e duhur. Megjithate problemet mund te vazhdojne te egzistojne edhe pas trajtimit endodontik si pasoje e deshtimit dhe pacienti te vazhdoje te kete bezdi. Ne keto raste bezdia mund te vazhdoje per disa muaj apo edhe vite. Mund te ndodhi gjithashtu qe pacienti te mos ndjeje shqetesime por ne radiografi te behet i dukshem infeksioni. Ne keto raste eshte i nevojshem ritrajtimi.

Shkaqet e deshtimit te trajtimit kanalar mund te jene:

  • Kanalet e ngushta apo te kthyera nuk jane pastruar mire gjate trajtimit fillestar
  • Kanalet nuk ja gjetur fare dhe si pasoje nuk jane pastruar gjate trajtimit fillestar
  • Pas trajtimit kanalar nuk eshte bere rinderimi i dhembit ne kohen e duhur
  • Mbyllja jo e mire e mbushjes apo kellefit ka shkatuar kontaminimin e pjeses se brendshme te dhembit

Edhe pasi trajtimi eshte bere ne menyren e duhur ka raste kur infeksioni mund te shfaqet me vone. Raste te tilla jane:

  • Kur karies i ri mund te shkaktoje ekspozim te mbushjes se kanalit duke e kontaminuar sistemin kanalar
  • Kur kurora apo mbushja thyhen apo shqiten

Ne menyre qe te arrije tek kanalet, dentisti duhet te heqi mbushjen apo kuroren edhe te filloje serisht pastrimin e kanaleve. Mbyllet provizorisht kaviteti me nje paste provizore. Per te perfunduar rindertimin e dhembit do tju duhet te ktheheni serisht tek dentisti nje dite tjeter.


Search

Categories

Maps Location