Category Archives: Faseta

 • 0

Perfytyroni buzeqeshjen tuaj te re me nje Mock-Up dentar

Category:Estetike Dentare,Faseta,Mock Up

Perfytyroni se si do te duket buzeqeshja juaj para se dentisti te beje ndryshimet perfundimisht. Mock-up eshte nje simulim i buzeqeshjes, qe behet mbi dhembet tuaj ekzistues. Mendojeni ate si nje “buzeqeshje prove”.

Eshte nje nga hapat e pare qe dentisti juaj do te ndermarre per te dizenjuar buzeqeshjen tuaj te re. Mock-up perdoret perkohesisht ne menyre qe ju te shihni se si do te duket rezultati perfundimtar. Gjithashtu mund te shihni edhe ndryshimet ne ngjyre dhe forme.
Arsyeja qe perdoret Mock-Up eshte qe ju te shihni se si dhembet tuaj do te duken pas trajtimeve perfundimtare. Gjithashtu ju mund te kryeni ndryshimet qe nuk ju pelqejne perpara fillimit te ketyre procedurave. Ketu jane disa nga arsyet pse duhet te beni nje Mock-Up:

• Ju lejon te shihni rezultatin perfundimtar para fillimit te procedures.
• Eshte nje pamje e perkohshme, keshtu qe ju mund te beni ndryshime per te permbushur vizionin tuaj te dhembeve te persosur.
• Ju mund te beni shume modele deri sa te shihni rezultatet qe deshironi te arrini.
• Nderton besim mes dentistit dhe pacientit nese qe te dy e njohin rezultatin e deshiruar.
• Ai i jep dentistit tuaj nje ide me te qarte mbi ate qe ju deshironi.

Procesi fillon me viziten e dentistit i cili ben nje vleresim te dhembeve dhe diskuton per deshirat dhe nevojat tuaja estetike.
Hapi i dyte eshte marrja e mases se dhembeve tuaj per t’u per te krijuar nje model te cilin laboranti dentar e perdor per te kryer modifikimet e nevojshme.
Keto modifikime behen me dyll. Sapo te jete gati, dentisti dhe ju do te diskutoni mbi dizajnin e dyllit dhe te shihni nese nevojiten ndryshime te tjera.

Pasi ju dhe dentisti te bini dakort mbi dizajnin e dyllit, ai kopjohet duke perdorur silikonin dhe pastaj krijohet nje maskerine silikoni. Resina vendoset brenda kesaj maskerine dhe pastaj vendoset mbi dhembet tuaj.

Ndryshimi eshte shpesh i madh. Ju mund te keni nevoje per disa momente ose dite, per te vendosur nese ju pershtatet dizajni apo jo. Dentisti do te fotografoje dhembet tuaj aktual dhe ato te krijuar me mock -up. Kjo do ju japi kohe per te krahasuar fotografite,tjua tregoni ato familjareve tuaj dhe per te vendosur nese buzeqeshja e re eshte e duhura per ju.

Nese modeli eshte mjaftueshem i trashe dhe i qendrueshem, dentisti mund t’ju lejoje ta merrni ate ne shtepi per te kryer nje vleresim me te mire.

 

 

Krijimi i nje Mock-Up nuk eshte i mundur per te gjithe pacientet.
Nese dhembet tuaj duhet te rregullohen para se dentisti dhe laboranti i tij te mund te bejne nje punim protetik, procesi i marrjes se mases per Mock-Up duhet te shtyhet.

Mos harroni, Mock-up nuk eshte rezultati perfundimtar. Ju mund te jeni te kenaqur me modelin e pare, ose mund te mos e pelqeni ate. Mock-up ju lejon juve dhe dentistit te vleresoni idete dhe te eliminoni problemet perpara se te behen ndryshime te perhershme. Procesi mund te perseritet derisa ju te jeni te kenaqur.

Ndonjehere, Mock-Up ju ndihmon te ndermerrni nje vendim tjeter. Ju mund te vendosni qe deshironi te beni nje trajtim ortodontik ne vend te trajtimit kozmetik. Disa paciente madje vendosin se preferojne buzeqeshjen e tyre aktuale dhe zgjedhin te mos kryejne ndryshime.

Kur çdo gje shkon sic duhet, ju do keni nje buzeqeshje te re fantastike. Fotot me poshte ilustrojne se sa i madh mund te jete ndryshimi, duke treguar dhembet origjinale, krijimin e Mock-up dhe buzeqeshjen perfundimtare te krijuar me faseta apo kellef.


 • 0

Faseta porcelani per nje buzeqeshje te bukur

Category:Faseta

Fasetat e porcelanit jane trajtime dentare estetike te krijuara ne menyre te pershtatur per gjithesecilin te cilat ngjajne me smaltin dentar te dhembeve natyrale. Ato jane shtresa te holla qeramike dentare dhe jane dizenjuar per tju bashkangjitur siperfaqes se perparme te dhembeve duke ju siguruar pacienteve nje transformim te menjehershem te buzeqeshjes. Fasetat e porcelanit perdoren nga dentistet per nje sere korrigjimesh estetike te dhembeve duke filluar nga rastet ortodontike deri ne zbardhjen e dhembeve. Per shkak te perdorimit te tyre te shumte dhe paraqitjes se tyre natyrale, ato renditen midis procedurave me te njohura dhe me te besueshme te stomatologjise estetike.

Megjithese fasetat e porcelanit jane bere shume te njohura gjate dy dekadave te fundit, origjina e tyre daton gati 100 vjet me pare, kur ne industrine e filmit dentisti i njohur Dr Charles Pincus shpiku fasetat si nje menyre per te zbukuruar buzeqeshjen e aktoreve te ekranit te Hollivudit. Fasetat e perkohshme u vendoseshin ne dhembet e perparme te yjeve per t’i dhene atyre buzeqeshjet mahnitese dhe shume shpejti u bene marke tregtare e ekraneve te Hollivudit.

Teknologjia inovative e 30 viteve te fundit ka bere te mundur krijimin e fasetave qe jane me te pershtatshme dhe me nje jetegjatesi me te larte se kurre me pare. Llojet e reja te materialeve prej porcelani jane me te forta dhe te afta per te reflektuar driten ne nje menyre te ngjashme me smaltin natyral te dhembeve. Duke perdorur sisteme dixhitale te imazhit, dentistet tani jane ne gjendje te krijojne punime dentare brenda dites, qe ngjajne shume me ngjyren dhe formen e dhembeve natyrale. Per nje buzeqeshje sa me mahnitese dhe rezultate me te plota estetike, fasetat e porcelanit mund te perdoren bashke me procedura te tjera dentare te avancuara te tilla si kurora dentare dhe zbardhjen e dhembeve.

Kandidatet ideale per vendosjen e fasetave prej porcelani

Nje dentist i afte do te jete ne gjendje te percaktoje nese nje pacient eshte kandidat i mire per vendosjen e fasetave te porcelanit gjate konsultimit fillestar. Vetem pas vleresimit te shendetit oral te pacientit, dentisti do te jete ne gjendje te marre nje vendim nese pacienti eshte i pershtatshem per te kryer kete lloj procedure dentare. Metoda alternative do te rekomandohen per pacientet qe nuk kualifikohen per kete procedure.

Fasetat e porcelanit zakonisht kerkohen nga pacientet per arsye estetike ose per te korrigjuar nje sere problemesh te ndryshme dentare si:

 • Ciflosje dhe krisje
 • Hapesira midis dhembeve
 • Mosperputhje te vogla midis dhembeve
 • Diskolorime te dhembeve.

Kerkesat per vendosjen e fasetave prej porcelani

Ne menyre qe te jete nje kandidat i mire per fasetat e porcelanit nje pacient duhet:

 • Te kete shendet te mire te pergjithshem dhe dentar (periodontal)
 • Te jene te perkushtuar per ruajtjen e higjenes dhe kujdesit te duhur oral
 • Te kete pritshmeri realiste dhe qellime estetike qe jane percaktuar qarte ne konsultimet fillestare
 • Te kene nje sasi te mjaftueshme te smaltit te dhembeve, pasi nje shtrese e holle e smaltit do te duhet te hiqet gjate procedures se vendosjes se fasetave.

Pacientet me semundje te mishrave te dhembeve, dhembe te prishur apo infeksione te rrenjeve, nuk jane kandidate te mire per fasetat e porcelanit. Por kjo nuk do te thote qe keta paciente nuk do te mund te vendosin kurre faseta, pasi dentisti mund te trajtoj keto probleme dhe pastaj te vendosi fasetat e porcelanit.
Pacientet qe duan te vendosin fasetat e porcelanit duhet te kene parasysh se kjo eshte nje procedure e perhershme, sepse dentistet duhet te heqin nje shtrese smalti perpara se porcelani te vendoset ne siperfaqen e dhembeve. Nese do jete e nevojshme ne te ardhmen, fasetat mund te zevendesohen me faseta te reja ose nje zgjidhje alternative do merret ne konsiderate per ti zevendesuar ato. Per kete arsye, pacientet duhet te marrin ne konsiderate vendosjen e fasetave, vetem nese jane plotesisht te sigurt per vendimin e tyre.

Pacientet qe kercasin dhembet e tyre mund te mos kualifikohen per vendosjen e fasetave te porcelanit. Edhe pse fasetat e porcelanit jane mjaft te forta dhe te qendrueshme, forca e ushtruar mbi to nga bruksizmi(kercitja e dhembeve) mund te shkaktoje krisje ose thyerje te tyre. Pavaresisht kesaj, materiale te reja porcelani jane zhvilluar kohet e fundit si psh disilikatet, per te krijuar faseta akoma me te forta qe mund te jene te pershtatshme edhe per pacientet me bruksizem.

Sa kushtojne fasetat e porcelanit?

Kostoja e plote e vendosjes se fasetave prej porcelani do te ndryshoje nga pacienti ne pacient per shkak te numrit te fasetave te vendosura, si dhe faktore te tjere qe perfshijne:

 •  Llojin e fasetave te zgjedhura – fasetat behen nga disa lloje te ndryshme te porcelanit dentar. Materialet e fundit, me te qendrueshme dhe natyrore natyrisht do te jene me te kushtueshme sesa produktet e vjetra.
 • Lloji i procedures se vendosjes – procedurat e vendosjes se avancuar siç eshte No-Prep, do te ndikojne gjithashtu ne koston e pergjithshme te fasetave prej porcelani.

 • 0

Si Te Kujdesemi Per Fasetat e Porcelanit

Category:Faseta

Pasi keni vendosur fasetat prej porcelani, ju duhet te mbani nje higjene orale shume te mire dhe gjithashtu te beni vizita te rregullta tek dentisti. Perveç kesaj, ju duhet te keni nje menyre jetese te shendetshme qe te rrisni jetegjatesin e fasetave tuaja.

Si te parandaloni prishjen e fasetave

Nese kujdeseni mire per fasetat tuaja, ato mund te zgjasin deri ne 20 vjet. Perveç vizitave te rregullta te dentisti, ju duhet te lani dhe pastroni dhembet çdo dite. Porcelani ne vetvete nuk mund te prishet, por struktura e dhembeve mund te demtohet nga kariesi. Si perfundim, demtimi do te perhapet edhe te fasetat.

Mbrojtja e mishrave te dhembeve (gingivave)

Pasja e nje higjene orale te mire eshte shume e rendesishme sepse parandalon semundjet e mishrave te dhembeve te cilat mund te ndikojne te fasetat.Fasetat e porcelanit ne nivelin e mishrave te dhembeve dhe ne qofte se do kemi probleme me mishrat e dhembeve, hapesira midis fasetave dhe gingivave do te behet e dukshme. Ne kete situate do te nevojitej nje riperseritje e fasetave.

Shmangni perdorimin e forces se tepruar mbi faseta.

Ju do i demtonit fasetat tuaja nese pertypni akull, kafshonit thonjte, ose hapni pako te ndryshme me dhembe. Keto veprime do te shkaktonin krisje,carje,ose gerryerje te fasetave. Porcelani mund te jete nje material shume i forte, por nuk krahasohet me dhembet natyrale. Fasetat e prodhuara me disilikat litiumit jane te qendrueshme edhe per njerezit qe kercasin dhembet, gjithsesi trajtimi i ketij fenomeni do te zgjaste jetegjatesine e fasetave.

Si te ruani ngjyren e fasetave?

Porcelani nuk ka strukture poroze, keshtu qe fasetat jane shume rezistente ndaj ngjyrosjes. Sidoqofte, cementi qe mban fasetat ne vend mund te ndryshoje ngjyre me kalimin e kohes. Nese kjo ndodh, skajet e fasetave mund te marrin nje ngjyre me te verdhe dhe ti beje ato me te dallueshme.Ju duhet te vizitoni dentistin rregullisht per ta mbajtur kete pjese te fasetave te paster

 


 • 0

Pyetjet Me Te Shpeshta Rreth Fasetave

Category:Faseta

Nje nga trajtimet me te njohura dentare estetike ne bote jane fasetat dentare. Ato jane shtresa qeramike te punuar si forme dhembi te cilat vendosen mbi dhembin natyral per te permiresuar pamjen duke ndryshuar formen, ngjyren dhe madhesine e dhembit. Fasetat zakonisht vendosen ne siperfaqen e perparme te dhembit dhe mund te jene prej kompoziti ose porcelani e cila zgjat me shume. Gjate ketij trajtimi mund te kete nevoje per pak ose aspak anestezi dhe mund te jete zgjidhja me e mire kur behet fjale per te permiresuar pamjen e dhembeve te perparme. Fasetat perdoren pergjithesisht per te zbardhur dhembet, per te mbuluar difektet e ngjyres dhe per te permiresuar buzeqeshjen tuaj.
Fasetat konsiderohen si nje menyre tradicionale per te ndryshuar madhesine, formen dhe ngjyren e nje
dhembi. Ato gjithashtu mund te perdoren per te mbuluar ndonje defekt te padeshiruar, si demtim te
dhembit, demtime ose ndryshimi i ngjyres si pasoje e devitalizimit(heqja e nervit). Njerezit qe kane hapesira (diastema) midis dhembeve te tyre te perparem ose qe kane dhembe me maja te theksuara, mund te perdorin fasetat si nje opsion per ti rregulluar ato. Fasetat zakonisht do te zgjasin per shume vite ne qofte se behen ne menyren e duhur.

A i demtohen dhembet nga vendosja e fasetave?
Vendosja e fasetave nuk do te demtoje dhembet tuaj ne qofte se ato vendosen ne menyren e duhur nga
dentisti juaj. Para vendosjes se fasetave, dentisti juaj do ekzaminoje dhembet dhe do kryeje radiografi
per tu siguruar qe dhembet jane te shendetshem.
Nese nuk do keni mundesi te vendosni faseta, ka dhe alternative te tjera si bondimi, trajtime
ortodontike, qe mund te jete nje opsion se bashku me zbardhimin. Nese zgjidhni ndonje nga keto
alternativa, duhet te dini rreth rreziqeve dhe perfitimeve te tyre perpara se te merrni nje vendim.
A eshte e dhimbshme procedura?
Procedura per vendosjen e fasetave eshte ne pergjithesi pa dhimbje. Dentisti juaj do te mpije dhembin
dhe zonen rreth tij para se te heq smaltin e dhembeve. Ne shume raste, smalti qe hiqet eshte aq pak sa
nuk ka nevoje per anestezi.
Pasi te hiqni smaltin, mund te perjetoni pak ndjeshmeri, veçanerisht perpara se te vendosen fasetat.
Megjithate, pasi te vendosen fasetat e porcelanit, kjo ndjeshmeri duhet te zhduket brenda pak javesh.
Vendosja e fasetave nuk do ju krijoje parehati, por do marre pak kohe derisa ju te mesoheni me to.
Sa zgjat procedura?
Ne pergjithsesi per vendosjen e fasetave do te nevojiten dy vizita. Koha e sakte do te varet nga numri i
fasetave qe po vendosen. Pas heqjes se smaltit dhe marrjes se mases, do duhet te prisni te
pakten 1 deri ne 2 jave perpara se fasetat te jene gati per tu vendosur.
Si mund ta kuptoj nese fasetat jane zgjedhja e duhur?
E vetmja menyre per te kuptuar nese fasetat jane alternativa e duhur do te jete permes konsultimit
me nje dentist te klinikes Imperial Dental Center. Dentisti/ja duhet te shikoje gjendjen tuaj aktuale te dhembeve per te percaktuar kete. Dentisti gjithashtu do te jete ne gjendje tju shpjegoje çdo mundesi tjeter per ju per tu siguruar qe ju te merrni nje vendim sa me te informuar ne lidhje me proceduren.
A duken natyrale fasetat?
Fasetat jane ne fakt nje nga punimet me realiste te dhembeve. Kjo per faktin se ato punohen individualisht per secilin pacient duke u siguruar qe ato te perputhen me ngjyren
dhe formen e dhembeve te tjere. Fasetat jane gjithashtu te tejdukshme, qe do te thote se ato
nderveprojne me driten ne te njejten menyre sic ben smalti i dhembeve.
Sa faseta duhet te vendos?
Fasetat u krijuan si nje menyre per te vene ne pah dhembet qe duken kur buzeqeshni. Kjo do te thote se
numri i fasetave qe do te keni nevoje do te varet nga gjeresia e buzeqeshjes suaj. Ka shume njerez qe ju
shfaqen vetem 6 dhembe kur buzeqeshin, por ka dhe te tjere qe mund te shfaqin deri ne 12 dhembe.
Nese doni te mbuloni vetem nje dhemb te demtuar, mund te keni nevoje vetem per nje fasete.
Megjithate, nese deshironi te mbuloni diskolorimet ne disa dhembe, mund tju duhet me shume se nje
fasete. Gjithashtu duhet te merrni ne konsiderate buxhetin tuaj kur te percaktoni numrin e fasetave qe
do vendosni.
Çfare ndodh nese vendos faseta vetem ne dhembet e siperm?
Duke qene se fasetat pershtaten per cdo pacient, ato jane ideale per trajtimin e problemeve tuaja
specifike me dhembet e siperm ose te poshtem. Megjithate, ka shume njerez qe zgjedhin zbardhjen e
dhembeve dhe trajtime te tjera dentare vetem per dhembet e tyre te siperm.
Çfare ndodh nese nje fasete thyhet ose shqitet?
Kjo eshte dicka qe ndodh rralle, por ne qofte se ndodh ju duhet te mblidhni copat e fasetes dhe t’i mbani
ato ne nje vend te sigurt. Ju nuk duhet te perpiqeni t’i bashkoni pjeset perseri ne vend. Me pas duhet te
kontaktoni dentistin tuaj per te riparuar apo per te zevendesuar faseten. Ka raste kur dentisti do te duhet te zevendesoje te gjitha faseten e demtuar ose te rregulloje dhembin me trajtime tjeter alternativ si per shembull nje kurore dentare.
Sa kohe zgjasin fasetat e porcelanit?
Ka disa materiale te ndryshme qe mund te perdoren per te bere faseta, por fasetat e porcelanit jane nje
nga me te perdorurat. Fasetat e porcelanit mund te zgjasin per nje kohe shume te gjate nese ju
kujdeseni per to. Megjithate, eshte e rendesishme te theksohet se edhe fasetat e porcelanit nuk jane nje
zgjidhje e perjetshme.
Ka disa njerez qe kane faseta porcelani qe zgjasin gjate gjithe jetes. Mesatarisht, fasetat e porcelanit
zgjasin 10 deri ne 15 vjet.

 


 • 0

Udhezues per Procesin e Vendosjes se Fasetave

Category:Faseta

Konsultimi Fillestar

Para se t’i nenshtroheni çdo lloj procedure dentare, eshte e rendesishme qe se pari te kryeni nje konsultim te plote me dentistin tuaj. Vendosja e fasetave eshte nje proces shume specifik per gjithesecilin. Gjate vizites se pare dentisti do analizoje shendetin tuaj oral per te percaktuar nese eshte i pershtatshem ky lloj trajtimi. Konsultimi shpesh perfshin fotografi dhe radiografi ndoshta edhe marrje mase paraprake. Aspektet estetike gjithashtu diskutohen gjate takimit te pare dhe vleresohet nese kjo procedure eshte opsioni me efektiv i trajtimit.

Mock-Up

Para se nje pacient te vendose fasetat e porcelanit, dentisti juaj do te krijoje nje version paraprak qe quhet Mock -up. Mock-up jep nje shembull se çfare rezultati perfundimtar do te keni pas trajtimit. Dentistet perdorin metoda te ndryshme per te krijuar modele Mock-Up. Mund te perdorim gjithashtu teknologjine e avancuar per te krijuar nje imazh tre-dimensional ne kompjuter per ta pare dhe pacienti. E rendesishme eshte qe dentisti te punoje me kujdes per te krijuar nje model sa me te perafert me ate te fasetave perfundimtare.

Fasetat pa dekortikim dhe Fasetat tradicionale.

Egzistojne lloje te ndryshme te fasetave,por dallimi me i dukshem eshte midis fasetave No-Prep (pa dekortikim)  dhe Fasetave tradicionale. Per vendosjen e fasetave tradicionale, dentisti heq nje shtrese te holle smalti nga dhembet e pacientit. Fasetat No-Prep jane me te holla se fasetat tradicionale qe do te thote se dentisti heq me pak ose aspak smalt nga dhembet.

Ne raste te caktuara, nje trajtim No-Prep mund ta beje dhembin te duket me masiv, duke i bere pacientet me dhembe te medhenj kandidate jo te pershtatshem per kete trajtim. Per me teper, duke qene qe porcelani eshte nje material i holle dhe transparent, opsioni No-Prep nuk eshte i pershtatshem per pacientet qe deshirojne te mbushin hapsirat (diastemat) midis dhembeve. Eshte e rendesishme te flisni me dentistin dhe te diskutoni se cili opsion eshte me i dobishem per tju pershtatur edhe qellimeve tuaja estetike.

Heqja e smaltit te dhembeve (dekortikimi)

Hapi i pare per te vendosur faseta eshte gerryerja e nje shtrese te holle smalti nga pjesa e perparme e dhembeve. Sasia e smaltit te hequr varet nga kerkesat e pacientit dhe lloji i fasetave qe perdoren. Ne shumicen e rasteve, hiqet afersisht 0.5 deri 0.7 mm smalt nga pjesa e perparme e dhembit. Zakonisht,sasia e hequr eshte aq e vogel sa qe nuk ka nevoje per anestezi gjate kryerjes se procedures megjithate jo cdo rast eshte i ngjashem.

Marrja e mases

Pas heqjes se smaltit te dhembeve, dentisti merr masen e dhembeve. Metoda me e zakonshme qe perdoret eshte ajo me silikon e cila vendoset e bute ne goje dhe qendron aty deri sa te ngurtesohet rreth dhembeve te tij. Nese dentisti zgjedh nje teknologji te perparuar, si skanimi dixhital qe eshte nje sekuence e detajuar imazhesh. Imazhet transferohen ne kompjuter dhe krijohet nje imazh tridimensional i gojes se pacientit duke perdorur programet perkatese. Sapo te merren masat, fillon puna e laboratorit per te bere fasetat me permasat e sakta.

Fasetat e perkohshme

Pas dekortikimit dentisti do te pergatisi nje pale faseta te perkohshme. Ne disa raste, pacientet mund ti bezdisi me paraqitja e dhembeve te tyre pas heqjes se smaltit te dhembeve, prandaj, dentisti do te vendosi faseta te perkohshme plastike ne menyre qe edhe te mbrojte pjesen e ekspozuar te dhembit. Dentisti juaj do te percaktoje nese eshte e nevojshme vendosja e fasetave te perkohshme bazuar ne sasine e smaltit te hequr.

Prodhimi i fasetave

Prodhimi i fasetave eshte nje proces qe ndryshon nga njeri pacient tek pacienti tjeter. Kjo do te varet nga lloji i porcelanit qe perdoret, megjithate, aspektet paresore te procedures mbeten te njejta. Duke marre parasysh kerkesat e pacientit, qeramisti do te krijoje modelet e punes te fasetave. Qeramisti nderton disa shtresa prej porcelani duke perdorur presionin ose nxehtesine per te rritur qendrueshmerine e materialit. Te gjitha shtresat prej porcelani mund te kene te njejten ngjyre, ose raste kur qeramisti do te ngjyrose shtresat e porcelanit me dore per te krijuar nje pamje me realiste.

Pozicionimi i fasetave

Pasi perfundohen fasetat nga laboratori, dentisti kontrollon formen dhe pamjen e tyre. Ky eshte nje hap i rendesishem pasi dentisti duhet te kuptoje nese porcelani do te ndikoje ne procesin e pertypjes se pacientit ose te foluren e tij. Nese eshte e nevojshme, fasetat mund te shkurtohen dhe porcelani mund te risktrukturohet. Ngjyra e fasetave duhet gjithashtu te krahasohet me ngjyren natyrale te dhembeve. Edhe pse faseta eshte e bere nga porcelan qe i eshte pershtatur ngjyres se dhembeve te pacientit, dentisti mund ta pershtase ate akoma me shume duke zgjedhur sakte edhe ngjyren e ngjitesit qe do te perdoret per ti ngjitur ato me dhembin.

Acidifikimi i dhembit te dekortikuar

Menjehere para vendosjes se fasetave, dentisti aplikon nje shtrese te holle acidi fluorhidrik ne dhembe. Xheli perdoret per te shperbere mineralet ne siperfaqen e dhembeve, duke krijuar keshtu nje siperfaqe te pershtatshme per ngjitjen e fasetave. Procedura e acidifikimit eshte thelbesore per te siguruar nje baze me te sigurte per ngjitjen e fasetave te porcelanit.

Cementimi i fasetave

Hapi perfundimtar eshte cementimi i fasetave ne dhembe. Dentisti perhap cementin dentar ne pjesen e pasme te fasetave, pastaj vendos porcelanin ne pjesen e perparme te dhembeve. Ngjyra e çementit zgjidhet ne perputhje me ngjyren e fasetave ne menyre qe te siguroje nje pamje sa me natyrale per pacientin. Dentisti vendos fasetat, dhe pastaj perdor nje llampe polimerizimi per te ngurtesuar cementin. Llampa stimulon nje reaksion kimik brenda materialit lidhes duke forcuar çementin brenda pak minutave.

Kombinimi i fasetave me trajtime te tjera

Vendosja e fasetave te porcelanit mund te kombinohet edhe me trajtime te tjera, duke formuar nje plan dentar estetik gjitheperfshires. Disa nga keto trajtime perfshijne:

 • Prerja e mishrave te dhembeve ne menyre qe te permiresohet konturimi i tyre
 • Zbardhjen e dhembeve
 • Trajtime te tjera rregulluese

Periudha e rikuperimit
Nuk ka nevoje per nje periudhe sherimi pas kryerjes se ketij trajtimi. Por nese pacienti ka marre qetesues gjate procedures, nuk do te jete ne gjendje ti jape makines per tu kthyer ne shtepi. Pas heqjes se smaltit, dhe para vendosjes se fasetave, mund te keni pak bezdisje. Pasi kjo ndjesi te zhduket, pacientet mund te kthehen ne rutinen e tyre normale.


Search

Categories

Maps Location