Category Archives: Trajtimi Parodontal

  • 0

Pyetjet me te shpeshta rreth semundjes se mishrave te dhembeve (Paradontozes)

Category:Higjene dentare,Kyretimi,Trajtim Parandalues Tags : 

Çfare eshte semundja periodontale?

Semundja periodontale ose semundja e mishrave eshte nje lloj infeksioni kronik dhe serioz bakterial qe shkaterron dhe sulmon kocken e nofulles dhe mishrat e dhembeve. Periodontale do te thote “rreth dhembit”. Kjo eshte nje semundje qe mund te preke nje ose disa dhembe. Ky infeksion mund te ndodhe kur mbi dhemb akumulohet pllake bakteriale ose gurza. Bakteret e pranishme ne kete pllake bakteriale prodhojne kimikate te cilat mund te ndikojne ne mishrat e dhembeve, duke
shkaktuar gjakderdhje dhe acarim te tyre.

Ne fazat e saj te hershme,kjo semundje njihet si gingivit. Gjate kesaj faze, kjo semundje mund te sherohet plohtesisht dhe mund te eliminohet permes pastrimit te rregullt te dhembeve. Kur gingiviti nuk trajtohet, zakonisht kthehet ne periodontit. Me kalimin e kohes, pllaka bakteriale fillon te mblidhet nen  mishrat e dhembeve. Bakteret e pranishme brenda pllakes prodhojne toksina qe stimulojne inflamacionin i cili fillon te shkaterrojne kocken e nofulles dhe mishrat e dhembeve.
Sapo shkaterrohet kocka dhe indet mbeshtetese, fillojne te zhvillohen xhepa rreth dhembeve. Kur semundja lihet pa u trajtuar, xhepat do te thellohen, gje e cila do te krijoje hapesira ku do grumbullohet akoma me shume pllake bakteriale. Prandaj dhe kjo semundje eshte shkaku kryesor i humbjes se kockes se nofulles dhe
dhembeve.

Parodontoza eshte semundje kronike, por mund te trajtohet. Me planin e duhur te trajtimit, pacientet mund te permiresojne shanset e tyre per te shpetuar dhembet dhe per te ndaluar perparimin e semundjes.
Studimet e fundit kane treguar se semundjet e dhembeve dhe mishrave mund te kene nje efekt te madh ne shendetin e pergjithshem. Studimet kane treguar se mund te kete nje lidhje midis infeksioneve periodontale dhe diabetit, semundjeve kardiovaskulare, osteoporozes si dhe rritjes se probabilitetit per lindjen e femijeve nen peshe ose lindjeve te parakohshme.

Mishrat e dhembeve me gjakosen kur une laj dhembet ose perdor fill dentar, a eshte kjo normale?

Jo, nuk eshte normale. Nese mishrat e dhembeve jane te shendetshme, ato mund te perballojne larjen e dhembeve dhe perdorimin e fillit dentar. Kur mishrat fillojne te gjakosen, kjo mund te jete nje shenje qe ju keni semundje te mishrave te dhembeve dhe si rrjedhoje duhet te konsultoheni me dentistin.

Cfare jane xhepat periodontal?

Indet e buta (mishrat) dhe kocka e nofulles duhet te puthiten dhe te jene te rrethojne çdo dhemb. Kur keni parodontoze, indet mbeshtetese dhe kocka shkaterrohen, gje qe rezulton ne formimin e “xhepave” rreth dhembit ose dhembeve. Keto xhepa do te behen me te thelle me kalimin e kohes, gje qe do krijoje hapesira te medha ku bakteret mund te rriten. Kur kemi humbje te nje pjese te madhe te kockes, dhembet do fillojne te levizin deri sa te bien.

Si i trajtojne stomatologet semundjet e mishrave te dhembeve?

Dentiste ose parodontologu do t’ju japi informacion mbi mbajtjen e nje higjiene orale sa me te mire dhe ruajtjen e shendetit te mishrave te dhembeve. Nese jeni ne fazat e hershme te gingivitit, permiresimi i higjienes orale mund te ndryshoje plohtesisht gjendjen tuaj, si dhe te permiresoje shendetin e mishrave te dhembeve. Nese semundja juaj ka perparuar tashme ne periodontit, trajtimi zakonisht perfshin kyretimin dhe lemimin e rrenjeve, trajtimet me lazer se bashku me lloje te ndryshme te trajtimeve kirurgjikale.

Si te parandaloni semundjet e mishrave te dhembeve?

Praktikimi i higjenes se mire orale se bashku me vizitat e rregullta tek dentisti mund te ndihmoje ne
parandalimin e ketyre semundjeve. Nese jeni duhanpires, mund te jete koha e duhur per ta lene kete
ves. Tregojini dentistit tuaj per cdo ilaç qe po merrni, pasi disa ilaçe mund te shkaktojne inflamacion te
mishit te dhembeve. Eshte gjithashtu e rendesishme te ndiqni rekomandimet e dentisti tuaj ne lidhje me
mbajtjen e dhembeve dhe mishit te dhembeve te shendetshme.

A eshte parodontoza nje semundje e zakonshme?

Kjo eshte nje semundje shume e zakonshme. Arsyeja eshte se kjo semundje mund te zhvillohet pa dhimbje dhe
duke mos pasur simptoma eshte i veshtire diagnostifikimi i saj qe ne fillimet e semundjes nese nuk jeni te rregullte me vizitat tek dentisti.

Si mund te lidhen semundjet e mishrave te dhembeve me semundjet e zemres?

Inflamacioni i shkaktuar te njerezit qe vuajne nga periodontiti, perkeqesohet edhe me shume nga inflamacionet e pergjithshme qe keta persona mund te kene ne trup. Bakteret e gjetura te mishrat e dhembeve te personat qe vuajne nga parodontoza,jane te njejta me ato te gjetura te enet e gjakut te personave qe vuajne nga semundje kardio-vaskulare.

A mund te shpetohen dhembet e mi nese diagnostikohem me parodontoze?

Sa me heret te diagnostifikohet kjo semundje, aq me te medha jane shanset per tu sheruar plotesisht. Kjo semundje mund te shkaktoje humbje apo ngjyrosje te dhembeve. Duke vizituar dentistin tuaj te pakten çdo 6 muaj, çdo shenje e infeksionit bakterial do te diagnostikohet ne kohen e duhur dhe do te trajtohet.

Nese po perjetoni ndonje nga simptomat e mesiperme ose nese doni thjesht te vizitoheni
na TELEFONONI SOT ne 069 43 65 000 dhe perfitoni viziten falas.


  • 0

Trajtimet e Semundjes Parodontale

Category:Kirurgji Parodontale,Kyretimi,Trajtimi Parodontal

Per fat te mire, semundja parodontale nuk eshte me nje arsye per tu shqetesuar, pasi ajo mund te trajtohet ne menyre efektive. Egzistojne disa lloje trajtimesh qe mund te kryhen. Zgjedhja e menyres se duhur do te varet nga faza e avancimit te semundjes si dhe nga shendeti juaj i pergjithshem.
Keto trajtime mund te perfshijne procedura jo kirurgjikale per te kufizuar akumulimin e pllakes bakteriale, por edhe kirurgji per te rivendosur indet mbeshtetese te humbura.

Disa trajtime jo-kirurgjikale te semundjes se mishrave te dhembeve jane:

Pastrimi profesional i gurzave

Dentisti mund te heqe gurzat dhe pllaken bakteriale nga dhembet tuaj. Nese keni simptoma te semundjes se mishrave te dhembeve, dentisti juaj mund tju rekomandoje pastrim profesional me shpesh sesa procedura e zakonshme qe eshte dy here ne vit. Megjithese pastrimi profesional i dhembeve nuk eshte
nje trajtim per semundjen periodontale aktive ai mund te sherbeje shume mire si mase parandaluese.

Kyretimi dhe lemimi i rrenjeve

Ky eshte nje trajtim jo-kirurgjik qe perfshin pastrim te thelle, me ane te te cilit hiqen gurzat dhe pllaka dentare siper dhe poshte mishrave te dhembeve (procesi i njohur si kyretim) dhe parregullsite e rrenjeve te dhembeve nivelohen (lemimi). Duke i zbutur keto parregullsi, dentisti heq edhe bakteret dhe siguron nje siperfaqe te paster tek e cila mund te mbeshtetet serisht gingiva e larguar. Dentisti ose periodontisti juaj do te shqyrtojne gojen tuaj dhe do te vleresojne mundesine e kryerjes se kyretimit dhe lemimit te rrenjeve per te hequr pllaken dhe gurzat tuaja nen mishra.

Disa nga trajtimet kirurgjikale te semundjeve te mishrave te dhembeve jane:

Kyretimi me mishra te hapura (Reduktimi i xhepave)

Kjo procedure perfshin ngritjen e mishrave te dhembeve me ane te kirurgjise dhe heqjen e gurezave. Me pas, mishrat e dhembeve pozicionohen ne nje menyre te tille qe mundeson indet te pershtatet rreth dhembit sa me afer te jete e mundur. Kjo procedure redukton hapesiren midis mishit te dhembeve dhe dhembeve (shepit parodontal), duke mos u lene hapesire ​​baktereve qe te zhvillohen. Kjo eshte nje mase shume e mire parandaluese kunder zhvillimit te metejshem te semundjes periodontale.

Shtimi i kockes

Ky trajtim perdor grimca kocke qe mund te jene tuajat, sintetike, ose te dhuruar. Qellimi i procedures eshte qe te zevendesohet kocka qe eshte demtuar nga semundja parodontale. Kjo procedure mundeson rritjen e kockes, duke permiresuar keshtu stabilitetin e dhembeve. Teknologjia e re e njohur si inxhinjeri e indeve stimulon trupin tuaj per te pershpejtuar procesin e rigjenerimit te kockes dhe indeve.

Shtimi i indeve te buta

Ky trajtim perdoret ne rastet kur kemi humbje te mishit te dhembeve. Indet e shtuara merren zakonisht nga qiellza e gojes. Me pas vendoset ne vendin e duhur, me qellim shtimin e indeve te buta ne zonat e demtuara.

Rigjenerimi i udhezuar i indeve

Nese kocka tek e cila mbeshteten dhembet jeshte shkaterruar, rigjenerimi i udhezuar i indeve mund te stimuloje rigjenerimin e kockes dhe te indeve te buta perreth saj. Nese kryhet ne te njejten kohe me kirurgjine me mishra te hapura, kjo procedure perfshin futjen e nje membrane mes mishit te dhembeve dhe kockes. Kjo do te
parandaloje rritjen e indeve ne zonen ku duhet te jete kocka. Keshtu, kocka dhe indi lidhes do te kene hapesire ​​per tu rritur ne menyre qe te ofrojne mbeshtetje me te mire per dhembet.

Kirurgjia e kockes

Kjo procedure nivelon parregullsite ne kocken e nofulles,te shkaktuara nga humbja e pjesshme e saj. Pas kryerjes se kirurgjise me mishra te hapura, kocka rreth dhembit nivelohet per te reduktuar demtimet e kockes. Keshtu bakteret do te kene me pak hapesire ​​per t’u zhvilluar. Ne disa raste, kyretimi dhe lemimi i rrenjeve eshte gjithçka qe nevojitet per pacientin qe te sherohet plohtesisht. Kirurgjia eshte e nevojshme ne raste me te avancuara, kur indet rreth dhembeve jane te
kompromentuara dhe nuk mund te rigjenerohen me metoda jo kirurgjikale.

Medikamentet e perdorura ne trajtimin e semundjes se mishrave te dhembeve.

Antibiotiket mund te perdoren ne trajtimet kirurgjikale edhe ne ato jo-kirurgjikale. Qellimi eshte zvogelimi ose eliminimi i perkohshem i baktereve qe shkaktojne semundjet periodontale. Trajtimet me antibiotike gjithashtu mund te jene efektive ne ndalimin e shkaterrimit te indit lidhes qe mban dhembin e lidhur me kocken.

Clorhexidina eshte nje antimikrobik shume efektiv ne reduktimin e pllakes bakteriale dhe gingivitit. Ky medicament eshte i disponueshem ne formen e shpelaresit te gojes ose ne forme xheli e cila vendoset ne xhepat periodontal. Ky xhel do te liroje substancat aktive gradualisht, gjate nje periudhe shtate ditore. Dentisti juaj mund t’ju rekomandoje antibiotike te tjere te tille si doksicikline, tetracicline, dhe minocicline.

Shumica e dentisteve ju rekomandojne pacienteve te tyre nje paste dhembesh me baze fluori dhe triclosan, nje antibiotik qe ka per qellim te zvogeloje pllaken bakteriale dhe te lehtesoje gingivitin.

Gjerat qe duhet te dini perpara trajtimit te semundjes se mishrave te dhembeve.

Keto trajtime kryhen vetem ne kliniken dentare. Koha e nevojshme per te perfunduar trajtimin do te varet nga faza e avancimit te semundjes dhe shendetit tuaj te pergjithshem. Nese eshte e nevojshme, dentisti do te mpije zonen e trajtimit qe ju te mos shqetesoheni gjate tij.

Per nje vleresim FALAS te situates tuaj parodontale

Na Telefononi


  • 0

Pse duhet t’i kushtoni vemendje higjienes suaj dentare?

Category:Higjene dentare Tags : 

Shume njerez e lidhin higjienen orale me dhembet e tyre. Normalisht ato jane te lidhura,por ka edhe faktore te tjere te cilet lidhen me higjienes orale, te cilat skane te bejne aspak me dhembet.

Ekzistojne nje sere arsyesh pse formohen kavitetet. Gjenetika eshte nje nder to, nese anetaret e familjes suaj kane kavitete, atehere me shume mundesi do keni edhe ju. Megjithate, duke i lare shpesh dhe duke u kujdesur per dhembet tuaj, ju mund te ndihmoni ne parandalimin e tyre. Kur i lani dhembet, ju hiqni
pllaken, e cila eshte nje nga arsyet kryesore qe dhembet fillojne te prishen. Perveç kesaj, larja me furce ndihmon ne kujdesjen e mishrave te dhembeve.

Vizitat e rregullta me dentistin jane nje nga menyrat me te mira per te ruajtur nje higjiene te mire orale. Ju duhet te kryeni vizita te dentisti juaj te pakten dy here ne vit. Perveç zbulimit te kariesit, dentisti mund te kontrolloje edhe semundje te tjera te tilla si diabeti, osteoporoza, pranine e refluksit gastrik, demencian, mungesat e vitaminave, shendetin mendor, problemet me zemren dhe kancerin oral.

Nese keni infeksion ne gojen tuaj, kjo mund te krijoje probleme te medha. Gingiviti, per shembull, nuk eshte i pazakonte. Megjithate, nese nuk trajtohet, mund te ndodhe periodontiti, dhe ky eshte nje infeksion qe mund te shkaktoje deri ne humbjen e dhembeve. Ka edhe probleme te tjera qe mund te vijne nga
infeksionet e mishrave , duke perfshire goditje ne tru, semundje te arterieve koronare, probleme te frymemarrjes, artrit dhe astmen. Shendeti juaj mund te jete ne rrezik nese nuk kujdeseni per dhembet!

Si mund te praktikoni higjiene te mire orale?

Sigurohuni qe te ushqeheni mire dhe perpiquni te mos konsumoni sheqer te tepert gjate dites. Shmangni duhanpirjen. Pertypni çamçakez dhe sigurohuni qe te lani dy here ne dite dhembet tuaj, mundesisht ne mengjes dhe ne darke para e te flini. Vizitoni dentistin tuaj shpesh dhe per femijet interesohuni per vendosjen e silantit per mbrojtjen e dhembeve te tyre. Lexoni me shume per silantet ketu

Higjiena e dhembeve eshte shume e rendesishme. Ju mund te mos e kuptoni rendesise e saj tani, por krijimi i nje rutine te mire te higjienes orale do beje diferencen ne te ardhmen.


Search

Categories

Maps Location